RBI
Artikkelit

Epicor 9 tarttuu tuotantoa sarvista

Mats Smedjebacka

Ohjelmistoyhtiö Epicor otti valmistavan teollisuuden tähtäimiinsä. Toiminnanohjausratkaisu Epicor 9 pyrkii hiomaan koodista timanttia ja auttaa tehtaita tekemään saman omille tuotteilleen.

 

Yhdysvaltalaisen Epicor Softwaren ERP-ratkaisut olivat aikaansa edellä logistiikassa ja taloushallinnossa, mutta tuotannonhallinta oli suunnattu lähinnä yrityksille, joilla oli varasto-ohjautuvaa tuotantoa. Tuoreimman kokonaisratkaisun Epicor 9:n myötä Epicor pyrkii loistamaan etenkin valmistavassa teollisuudessa. 

– Olemme erityisen hyviä tilausohjautuvassa tuotannossa, Epicor Software Finlandin konsultti ja ERP-asiantuntija Mats Smedjebacka tutkailee pelikenttää. Toisaalta Epicor ei laiminlyö niitäkään, jotka valmistavat varastoon. 

Epicorilla on mahdollista suunnitella tuotteita samalla, kun niitä myydään. Smedjebacka painottaa myös konfiguraattoria eli työkalua, jolla valmistaja voi vastata asiakkaiden vaihteleviin tuotantovaatimuksiin tilanteissa, joissa varsinainen perustuote pysyy samana. 

Esimerkiksi sopii mikä tahansa teollisuus, missä tuotteet valmistetaan yksilöittäin jokaisen ostajan vaatimusten mukaan. Tuote on sama, mutta esimerkiksi väri, sisustus, suorituskyky, moottoritilavuus ja vaikkapa ylimääräinen varustus vaihtelevat.

 

Ehdottaa ja muistuttaa 

Mats Smedjebacka luettelee useita toiminnallisuuksia, jotka hänen mielestään osoittavat Epicor 9:n vahvuuksia valmistavassa teollisuudessa. 

– Tuki lean-valmistukselle on Epicor 9:ssä hyvin vahva, Smedjebacka toteaa. Lean tarkoittaa lyhyesti tuotantotapaa, missä ainoastaan arvon tuottamisella loppuasiakkaalle on merkitystä ja voimavarojen käyttö kaikkeen muuhun on turhaa. 

Seuraavana valttikorttina Smedjebacka esittää tuen valmistuspöytäkirjoille itse ERP:ssä sen sijaan, että niitä pitäisi ylläpitää Excelissä tai Wordissa. Pöytäkirjoja tarvitaan silloin, kun vähänkään isompi lopputuote valmistuu. 

Bisnesprosessien hallinta luonnistuu myös usealla saralla. Jos esimerkiksi tärkeän tuotteen varanto, kuten puuraaka-aine sahalla, painuu hälytysrajan alle, ohjelmisto tekee ehdotuksia ostajalle. Eikä vain ehdota, vaan myös muistuttaa ostajaa, että ehdotuksia on luotu. 

Viimeisenä ässänä Mats Smedjebacka vetää hihasta langattomuuden. Töiden käynnistäminen tuotantolaitoksilla tapahtuu yleensä viivakoodilukijalla tai tehdasnäytöllä. Epicor 9:llä on mahdollista tehdä samat asiat kännykällä tai webin yli.

 

Gartner nosti jalustalle 

Parisen vuotta markkinoilla ollut Epicor 9 veti yhteen useita aikaisemmin erillään tarjottuja tuotteita, mutta rakentuu kokonaan uudelle koodille. Ohjelmisto palvelee niin tuotantoa, jakelua, jälleenmyyntiä kuin palvelualaa. Valmistava teollisuus on kuitenkin ohjelmiston ominta osaamista. 

Epicor Finlandin tuotantoasiakkaat jakautuvat karkeasti ottaen kahteen leiriin: kotimaisiin paikallisiin valmistajiin sekä globaaleihin pelureihin, jotka valmistavat Kiinassa tai muissa halpamaissa. Paikalliset valmistajat tarkoittavat pieniä ja keskisuuria yrityksiä, joten Epicor 9 ei ole ainoastaan isojen heiniä. 

Konepajat ovat tärkein asiakasryhmä Suomessa. Myös puunjalostus- ja elektroniikkateollisuus ovat vahvasti kuvioissa. Smedjebacka uskoo Epicorin olevan hyvissä kilpailuasemissa, koska ohjelmisto erottuu teknisesti edukseen. 

Tämän vuoden alussa tutkimusyhtiö Gartner asemoi Epicorin visionääriksi keskisuurille yrityksille suunnatuissa ERP-ratkaisuissa. Kilpailun kovetessa Epicorin toiminnallisuus on kasvanut. Esimerkiksi raportointia on parannettu, ja paljon on panostettu käyttöoikeuksien ja turvallisuuden hallintaan, konsultti Smedjebacka sanoo. 

– Olemme myös satsanneet sääntömoottoriin, jolla asiakkaat pystyvät itse luomaan hälytyksiä järjestelmään.

 

Lähellä pilveä 

Epicor on hyödyntänyt aktiivisesti Microsoftin uusinta teknologiaa tuotteissaan. Käytännössä se näkyy muun muassa Epicorin ohjelmistojen yhteensopivuudessa Microsoft Office -toimisto-ohjelmiston kanssa. 

Nyt Microsoft on menossa pilveen, kuten niin moni muukin ohjelmistotoimittaja. Se tarkoittaa paitsi tietojen säilyttämistä verkossa, myös palvelujen tarjoamista verkosta niin, että sovelluksia voidaan käyttää internet-selaimen kautta. Epicor ei katso vierestä. 

– Haluamme olla vahvasti Microsoftin mukana niin, että meidän ERP:mme soveltuisi pilveen. Epicor 9 on jo teknisesti lähes valmis pilveen, mutta toiminnanohjauksen vieminen pilveen ei ole aina järkevää. ERP:ssä säilytetään muun muassa kirjanpitodataa ja paljon bisneskriittistä dataa, mitä ei edes haluta jakaa. Joissakin maissa tällaisen tiedon säilyttäminen ulkomaisilla palvelimilla on jopa laitonta, Smedjebacka pohtii tietosuojaa.

 

 

Kuvagalleria

Mats Smedjebacka
Mats Smedjebacka